2012’ de çıkan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasının birkaç kez değişen yönetmelikleri çıkmış olup her defasında bir yenilik ve dönüşümün hızlanması için bir kolaylık getirmiştir.
Halen yine de revize edilmeye ihtiyaç duyulan maddeleri mevcuttur. Ben buraya genel anlatımın yanında son çıkan iki yönetmeliğin getirdiği hükümlerden bahsedeceğim.
27 Ekim 2016 tarih ve 29870 sayılı yönetmeliğin getirdiği en önemli husus 2/3 çoğunlukla bina yenileme kararı alınmışsa bina yıkılmadan elektrik, su, doğalgaz kesilebiliyor. Oysa öncekinde mahkemeye verildiği takdirde anlaşamayan oturmaya devam ediyordu, şimdi ise önce 60 gün sonra 30 gün daha sonrası 15 günden sonra bina yıkılıyor.
Yine bina yıkılmadan risk raporu alınmış ise anlaşmayan 1/3 hissedarın hisseleri satılıyor. Buda dönüşümün hızlanmasını arttırıyor. Yine o yönetmelik ve metruk binalar ve inşaat halinde olan yapılara risk raporu tanzim edilmez deniyor. Diğer 2012 tarihli 6306 sayılı yasa hükümleri geçerli olup halen yürürlüktedir.
25 Şubat 2017 tarih ve 29990 sayılı ‘’ Dönüğüm Projeleri Özel Yönetmeliği ‘’ne göre de birtakım farklı imkanlar sağlanmıştır. Bu konuda ayrılan bir hesap olup, oradan kredilendirmek kaydıyla binaların kendi başına dönüştürülmesi veya başka bir tabirle yenilenmesi sağlanmış olacaktır.
Bu yönetmeliğin 12. Maddesine göre konut ve işyerine de kredi veriyor ve faiz desteğini sürdürüyor. Ayrıca yıkım kredisi de var. Krediler brüt inşaat alanına göre değişmekte olup şöyledir;
Geri Ödemeler:
100,99 m2 ye kadar olanlar 120 aya kadar
101-150,00 m2 ye kadar olanlar 84 aya kadar
50m2 ye kadar iş yerleri için 48 ay
50m2 den büyük iş yerleri için 36 aya kadar vade imkanı sunuyor.
Böylece Kentsel Dönüşümde kimse inatçı olmayacak, 2/3 anlaştığında süreç hızlanacaktır. Böylelikle 1/3 anlaşmazsa, açık arttırma ile diğer hissedara satılacak olmazsa hazine adına satın alınacak ve bina değeri ise, gayrimenkul değerleme uzmanları belirleyecek.
Eğer ev sahiplerinden ölen olur, varislerine tebligat yapılmazsa, Bakanlık mirasçılık belgesi çıkarmaya veya kayyum tayin etmeye yetkili olacaktır. Özetle Kentsel Dönüşümde, risk raporu almak için lisanslı bürolara başvurulacak, krediler için bakanlıklara müracaat edilecek, kira yardımı içinse belediyelere başvurular devam etmektedir. %40 faiz destekli 100 000 TL’ye kadar, 10 yıl vadeli krediler için ise anlaşmalı bankalara, başvuru işlemi devam etmektedir.
Bu yazıda, ilk paragraflarda bahsettiğim yapı maliyet kredisi, projeye göre ve maliklerin gelirine göre verilecek ayrı bir kredidir. Bence dönüşüm için bir piyangodur diye görüyorum.
DEPREMSİZ GÜNLER DİLEKLERİMLE…
MUSTAFA DEMİR