YENİ YILDA ENGELLİLERE YENİ ENGELLER!
YENİ YILDA ENGELLİLERE YENİ ENGELLER!
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliğe ilişkin basın yaptı. Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
"Bilindiği üzere engellilerin yaşam koşulları gerek yaşanan ekonomik krizden gerek sürekli değiştirilen mevzuattan ve gerekse mevzuatın uygulanmamasından dolayı giderek zorlaşmaktadır. Dün varolan haklarımız her geçen gün biraz daha kısıtlanmaktadır. Bunun son örneği, Aralık ayının son günlerinde Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliktir.
7537 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi ilgili komisyonlardan geçmiş ve TMBB Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmıştı. Tam bu sırada Akparti ve MHP’li 4 milletvekili 4760 sayılı Yasa’ya ilişkin bir önergesi vermişlerdir. Verdikleri teklif doğrudan ağır engellilerin yararlandığı bir hakkı kısıtlamaya yöneliktir.
TBMM Genel Kurul salonunda az sayıda milletvekilinin katıldığı bir ortamda, komisyon başkanının da onay vermesiyle ve az sayıda kalkan parmaklarla önerge kabul edilerek 4760 sayılı Yasa’da değişikliğe neden olmuştur.
Yapılan nedir?
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’un Diğer İstisnaları düzenleyen 7. Maddesi şu şekildeydi:
“(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi mallardan, münhasıran aracı sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatı bulunanların malül ve sakatlar tarafından beş yılda bir defaya mahsus olarak bizzat kullanılmak üzere ilk iktisabı,”
7357 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile aynı bölüm şu şekilde değiştirilmiştir:
“(II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi yerli katkı oranı en az %20 olan mallardan;
a) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik oranı % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından, …
on yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,”
Önce motor hacmi yerine vergi tutarı üzerinden bir kısıtlama getirilmiş, şimdide “yerlilik oranı %20” denilerek araç alacak engelliler adeta belirlenmiş markalara mahkum edilmiştir.
En az bunun kadar önemli olan unsur ise yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasıdır. Bu yolla engellilerin can güvenliği ve teknolojik yeniliklerle daha güvenli, kullanışlı araç alımının önüne geçilmiştir.
Yapılan teklif, son yıllarda giderek sıklaşan, adrese teslim ihale, personel alımı vb. uygulamalarda karşılaştığımız bir yöntemden ibarettir. Yerlilik oranına göre araç alımı yapılacaksa bunu öncelikle hükümet ve devlet organlarındaki araç alımlarından başlatmak gereklidir. Araç değişikliğinde süre uzatılacaksa yine hükümet ve devlet organları buna öncülük etmelidir.
Engelliler bu tür uygulamalar için seçilecek son toplum kesimidir. Korunması gereken, pozitif ayrımcılıkla engellilerin sağlığı, güvenliği bakımından en işlevsel, en kullanışlı olan araç türlerine markasına, yerlilik oranına bakmaksızın erişebilir olmalıdır. Bu nedenle, yapılan değişiklik en kısa sürede geri alınmalı, ilk adım olarak Cumhurbaşkanlığı yetkisi ile yerlilik oranı değiştirilmelidir."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.